
Kaip kedrų aliejus padeda sumažinti blogąjį cholesterolį?
Kedrų aliejaus nauda sveikatai: natūralus sąjungininkas prieš blogąjį cholesterolį
Kedrų aliejus, išgaunamas iš kedro medžio medienos, spyglių ar riešutų, nuo seno vertinamas dėl savo gydomųjų ir terapinių savybių. Nors jis dažnai naudojamas aromaterapijoje ir odos priežiūroje, vis daugiau dėmesio skiriama jo naudai organizmo sveikatinimui – ypač širdies ir kraujagyslių sistemai. Kedrų aliejuje gausu augalinių sterolių, antioksidantų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios padeda mažinti MTL (mažo tankio lipoproteinų), dar vadinamo „bloguoju“ cholesteroliu, kiekį. Šis aliejus slopina cholesterolio pasisavinimą žarnyne ir skatina sveiką lipidų apykaitą, taip prisidedant prie švaresnių kraujagyslių ir mažesnės širdies ligų rizikos.
Vienas pagrindinių būdų, kaip kedrų aliejus stiprina širdies ir kraujagyslių sveikatą – tai jo unikali sudėtis. Jame yra daug linolo ir oleino rūgščių – būtinųjų riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir padidina gerojo (DTL) cholesterolio lygį. Be to, natūralūs antioksidantai, esantys kedrų aliejuje, padeda kovoti su oksidaciniu stresu – vienu pagrindinių veiksnių, lemiančių arterijų užsikimšimą. Reguliarus kedrų aliejaus vartojimas, ypač kaip sveikos mitybos dalis, gali padėti išvalyti kraujagysles, mažinti uždegimą, gerinti kraujotaką ir normalizuoti cholesterolio lygį kraujyje.
Tarp visų kedrų aliejų išsiskiria Šaar kedrų aliejus, šaltai spaudžiamas iš Sibiro kedro riešutų. Šis spaudimo būdas leidžia išlaikyti maksimalų maistinių medžiagų kiekį ir neleidžia joms suirti dėl karščio. Šaar prekinis ženklas garsėja ekologišku žaliavų rinkimu, grynumu ir stipriu veikliųjų medžiagų koncentratu. Šaar kedrų aliejus pasižymi išskirtinai dideliu Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių kiekiu, taip pat jame yra retų mikroelementų – magnio, cinko ir seleno, kurie yra itin svarbūs širdies sveikatai. Reguliarus šio aliejaus vartojimas gali pagerinti kraujo lipidų profilį, sumažinti arterijų sustandėjimą ir palaikyti kepenų funkciją, kuri atlieka esminį vaidmenį reguliuojant cholesterolio kiekį.
Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad kedrų aliejuje esantys polinesotieji riebalai, ypač linolo rūgštis, gali padėti mažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį kraujyje. Vienas reikšmingas tyrimas, publikuotas žurnale Journal of Food Lipids, atskleidė, kad Sibiro kedro riešutų aliejus pasižymi itin didele gama linoleno rūgšties (GLA) koncentracija, kuri padeda slopinti kepenyse vykstančią cholesterolio sintezę ir skatina jo išsiskyrimą iš organizmo. Tyrimo autoriai pažymėjo, kad reguliarus kedrų aliejaus vartojimas gali reikšmingai pagerinti lipidų profilį – sumažinti MTL ir padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį. Tai leidžia manyti, kad aukštos kokybės šalto spaudimo kedrų aliejus, toks kaip „Šaar“, gali tapti vertinga natūralia priemone širdies ir kraujagyslių ligų prevencijoje.
Šaar kedrų aliejų paprasta įtraukti į kasdienę mitybą – jį galima vartoti geriant vieną šaukštelį rytais, maišyti į kokteilius ar pilti ant salotų. Aliejus turi švelnų, riešutinį skonį, todėl puikiai dera su įvairiais patiekalais. Kadangi vis daugiau žmonių ieško natūralių priemonių sveikatai stiprinti, kedrų aliejus tampa išskirtine alternatyva sintetiniams vaistams kovojant su aukštu cholesteroliu. Nesvarbu, ar siekiate užkirsti kelią širdies ligoms, ar jau kovojate su padidėjusiu cholesterolio lygiu – kedrų aliejus, ypač aukštos kokybės Šaar, yra natūrali ir veiksminga išeitis, paremta tiek senosiomis tradicijomis, tiek šiuolaikiniu mokslu.