Šaltalankių balzamas: nuo tradicijų iki šiuolaikinių tyrimų

Šaltalankių balzamas: naujausių mokslinių tyrimų apžvalga

Šaltalankis (*Hippophae rhamnoides*) jau ilgą laiką vertinamas dėl savo maistinių ir gydomųjų savybių, o pastaraisiais metais šaltalankių balzamas – produktas, gaunamas iš šaltalankių uogų, aliejaus ar kitų augalo dalių – sulaukia vis didesnio mokslininkų ir vartotojų dėmesio. Šis straipsnis apžvelgia naujausius mokslinius tyrimus, susijusius su šaltalankių balzamu, jo sudėtimi, potencialia nauda sveikatai ir galimomis taikymo sritimis.

Šaltalankių balzamo sudėtis ir bioaktyviosios medžiagos

Šaltalankių uogos, iš kurių dažniausiai gaminamas balzamas, yra tikras bioaktyvių junginių šaltinis. Remiantis 2023 m. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Biochemijos ir technologijos laboratorijos tyrimais, šaltalankių uogose gausu vitamino C (iki 80 mg/100 g), karotenoidų, polifenolių ir omega riebalų rūgščių. Šaltalankių aliejus, neretai naudojamas kaip balzamo pagrindas, pasižymi dideliu kiekiu palmitoleino rūgšties (omega-7), kuri yra reta ir vertinga odos regeneracijai.

2024 m. paskelbtame straipsnyje žurnale Journal of Food Science and Technology mokslininkai ištyrė šaltalankių balzamo cheminę sudėtį ir nustatė, kad jame esantys antioksidantai, tokie kaip tokoferoliai (vitaminas E) ir flavonoidai, prisideda prie laisvųjų radikalų neutralizavimo. Šie junginiai daro balzamą potencialiai veiksmingu tiek kosmetikoje, tiek sveikatos priežiūros produktuose.

Nauda sveikatai: ką sako mokslas?

Naujausi tyrimai atskleidžia šaltalankių balzamo naudą įvairiose srityse. 2023 m. Nutrients žurnale publikuotas tyrimas parodė, kad šaltalankių balzamas, naudojamas kaip maisto papildas, gali pagerinti virškinimo sistemos veiklą dėl jame esančių skaidulų ir priešuždegiminių junginių. Tyrime dalyvavę mokslininkai pastebėjo, kad reguliarus balzamo vartojimas sumažino uždegiminius žymenis pelių organizmuose, o tai rodo galimą jo naudą gydant lėtines virškinimo ligas.

Kitas reikšmingas tyrimas, atliktas 2024 m. Švedijos Upsalos universitete, nagrinėjo šaltalankių balzamo poveikį odos sveikatai. Rezultatai parodė, kad balzamas, praturtintas šaltalankių aliejumi, pagreitino žaizdų gijimą ir sumažino randų susidarymą eksperimentinėse grupėse. Šis poveikis siejamas su omega-7 rūgšties gebėjimu skatinti kolageno sintezę ir ląstelių regeneraciją. Tyrėjai pabrėžia, kad šaltalankių balzamas galėtų būti naudojamas kaip natūrali alternatyva sintetinėms odos priežiūros priemonėms.

 Inovacijos ir pritaikymas

Šaltalankių balzamo potencialas neapsiriboja vien tradiciniais naudojimo būdais. 2025 m. pradžioje Food Chemistry žurnale paskelbta studija pristatė naują šaltalankių balzamo gamybos metodą, naudojant šalto spaudimo technologiją, kuri išsaugo didesnį bioaktyvių medžiagų kiekį. Šis metodas leidžia sukurti aukštesnės kokybės produktą, tinkamą tiek maisto pramonei, tiek kosmetikos gaminiams.

Be to, LAMMC mokslininkai eksperimentuoja su šaltalankių balzamo integracija į funkcionalius maisto produktus, tokius kaip jogurtai ar energetiniai batonėliai. Preliminarūs rezultatai rodo, kad tokie produktai ne tik praturtina mitybą antioksidantais, bet ir pasižymi ilgesniu galiojimo laiku dėl natūralių konservuojančių šaltalankių savybių.

 Iššūkiai ir ateities perspektyvos

Nepaisant daug žadančių rezultatų, mokslininkai atkreipia dėmesį į tam tikrus iššūkius. Stipriai rūgštus šaltalankių balzamo skonis gali būti nepriimtinas kai kuriems vartotojams, todėl ieškoma būdų, kaip subalansuoti skonį neprarandant naudingų savybių. Be to, didelio masto gamyba vis dar susiduria su žaliavų prieinamumo ir kainos svyravimų problemomis, ypač regionuose, kur šaltalankiai neauga natūraliai.

Ateityje mokslininkai planuoja detaliau ištirti šaltalankių balzamo poveikį imuninei sistemai ir jo galimybes kaip prevencinę priemonę prieš lėtines ligas, tokias kaip diabetas ar širdies ir kraujagyslių sutrikimai. Taip pat numatomi klinikiniai tyrimai su žmonėmis, siekiant patvirtinti laboratorinius rezultatus.

Šaltalankių balzamas, remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, yra daugiafunkcinis produktas, turintis platų pritaikymo potencialą – nuo odos priežiūros iki mitybos gerinimo. Jo turtinga bioaktyvių medžiagų sudėtis ir antioksidacinės savybės daro jį vertingu tiek tradicinėje, tiek modernioje medicinoje. Nors dar reikia įveikti tam tikrus technologinius ir komercinius iššūkius, šaltalankių balzamas neabejotinai išlieka perspektyvia sritimi ateities tyrimams ir inovacijoms.

Natūralus šaltalankių balzamas

ŠAAR šaltalankių balzamas – natūralumo ir kokybės derinys

ŠAAR šaltalankių balzamas, pagamintas ne tik iš pačių šaltalankių uogų ir kauliukų, bet ir jaunų ūglių. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina natūralius ir veiksmingus produktus. Šis balzamas išsiskiria savo sodria oranžine spalva, kurią jam suteikia didelis karotenoidų kiekis, ir intensyviu poveikiu, kurį užtikrina šaltalankių uogose esančios omega rūgštys, vitaminai C bei E. Šis  šaltalankių balzamas yra išgaunamas šalto spaudimo būdu, išsaugant visas naudingąsias medžiagas.

Šis produktas skirtas tiek vidiniam, tiek išoriniam naudojimui – jis gali tapti kasdienės odos priežiūros dalimi, padėdamas drėkinti sausą odą, skatindamas žaizdų gijimą ar net mažindamas uždegimus. Vartojamas kaip maisto papildas, ŠAAR šaltalankių balzamas palaiko imuninę sistemą ir gerina virškinimo sistemos veiklą, ypač naudingas tiems, kurie ieško natūralios pagalbos organizmui stiprinti. Jo universalumas ir koncentruota sudėtis leidžia naudoti nedidelius kiekius, o tai daro jį ekonomišku pasirinkimu.